Sokratovim stopama do nekompetentnih roditelja

Sokratovim stopama do nekompetentnih roditelja

Akcijska cijena -10%
27,00€  (203,40Kn)
30,00€  (226,02Kn)
Nakladnik:
EtCetera
ISBN:
978-953-8165-02-3
Jezik:
Hrvatski
Broj stranica:
292
Godina izdanja:
2022
Format:
160 × 230 mm
SMS

Opis

Street corner work s obiteljima
Ovo je knjiga nastala na tragu poznatih socioantropoloških istraživanja Bronislawa Malinowskog („Argonauti zapadnog Pacifika“), W. F. Whitea („Društvo ulice - Socijalna struktura jednog talijanskog slama“), Elliota Liebowa („Tally's Corner“) te Elijaha Andersona („A Place on the Corner“), a usto je obogaćena psihološkim i psihosocijalnim elementima te ju se može uvrstiti u prethodnice psihosocijalne antropologije, u što čitatelju uvid otvaraju ponuđena uvodna razmatranja.
 
Opisane su karakteristične krizne situacije s djecom i roditeljima, njihovi skriveni i vidljivi uzroci, a jasno su prikazana i razrješavanja tih kriznih, pa i traumatskih događanja u specifičnim uvjetima običnih gradskih prostora. Puno je tu različitih primjera nesreće djece izazvane nekompetentnošću odraslih, primarno roditelja, a ne zloćom, neposluhom ili krivnjom djece, kako se to prečesto, neodgovorno prikazuje. Daje se i cjeloviti uvid u doživljajni svijet nesretne djece s puno empatije, ali posve realno, gotovo naturalistički. No ne nudi se depresivnost i odustajanje zbog općeg stanja roditeljstva danas, nego zorno prikazuju putovi pozitivnih promjena iz različitih narušenih u zdrave partnerske i roditeljske odnose te smjernice prema roditeljskoj kompetenciji. Za sve to bi trebali znati ne samo brojni aktualni i budući roditelji, stručnjaci iz raznih područja bavljenja djecom - odgojitelji i učitelji, socijalni radnici, psiholozi i školski liječnici nego i drugi odrasli koji tako olako shvaćaju djecu, svoju i svu ostalu, pa i političari, jer o njihovim odlukama ovisi mnogo toga!
 
Knjiga se temelji na jednoipolgodišnjem istraživanju (prekinula ga je Corona i opće zatvaranje) provođenom na slobodnim prostorima grada (terasama kafića, dječjim igralištima, prostorima šoping centara) i Jadrana (plaže, apartmanska naselja) gdje se mogu sresti predškolska djeca s roditeljima čija nekompetentnost povremeno dovodi do intenzivnih kriznih situacija pa se i djeca i roditelji nađu u stresu, a ponekad imaju i ozbiljne traumatske doživljaje. Posebno djeca. Istraživač, ujedno i iskusan stručnjak psiholog, psihoterapeut ulazi u kriznu situaciju upravo u njenom klimaksu, razrješava ju, omogućuje djetetu povratak u sigurnost roditeljevog prihvaćanja (naglo „probuđenog“ iz stanja međusobnog rivaliziranja roditelja, nekog sebičnog zadovoljavanja vlastitih potreba ili trenutnih nebitnih interesa), kratkim brifingom informira zatečene roditelje o tome što se upravo događalo, kako to ne ponoviti, o dostupnoj literaturi i načinima unapređenja, podizanja razine njihova roditeljstva uopće. Djetetove i osobne sreće. Uz to su navedeni i primjeri ozbiljnih, pa i patoloških ishoda štetnih aktivnosti odraslih, najprije roditelja.
 
U zaključnim razmatranjima nude se, na osnovi dobivenih rezultata utvrđene činjenice i posljedice koje slijede, za koje odgovornost snose roditelji, predškolske, školske i druge odgojno obrazovne ustanove što su odavno zaboravile na svoju primarnu, odgojnu funkciju, pravni i sustav socijalne skrbi te lokalne i središnja vlast, svaka u okviru svojih ovlasti i djelovanja/nedjelovanja.
 
Knjigu su recenzirali prof. Dr. Josip Obradović i prof. Dr. Andreja Brajša Žganec.
 

Povezani naslovi (7)

Plodovi roditeljskih poruka
-10
21,32€ (160,60Kn)
23,69€ ˙(178,48Kn)
Savjetovanje - psihodinamski pristup
-10
10,04€ (75,63Kn)
11,15€ ˙(84,02Kn)
Savjetovanje u psihosocijalnom radu
-10
16,31€ (122,86Kn)
18,11€ ˙(136,47Kn)
Rječnik dijete - odrasli
-20
31,22€ (235,20Kn)
39,02€ ˙(293,98Kn)
Riješite drsko ponašanje
-10
9,44€ (71,12Kn)
10,49€ ˙(79,03Kn)